Svinje 1000x642 - ПАЛА ЦЕНА ТОВЉЕНИКА, ПРАСАД НИКАД СКУПЉА
ИСТАКНУТО ТРАКА

ПАЛА ЦЕНА ТОВЉЕНИКА, ПРАСАД НИКАД СКУПЉА

pin - ПАЛА ЦЕНА ТОВЉЕНИКА, ПРАСАД НИКАД СКУПЉА

Товљене свиње су појефтиниле са 300 на 210-220 динара по килограму, па су сточари и фармери у Мачви поново на губитку, а због вртоглавог раста цене прасади сви који имају прасе за продају  задовољно трљају руке.

– Преварио сам се и нисам прасад продао за Божић већ сам их оставио у тову. Сада за свињче које сам хранио три месеца могу да добијем 200 евра и за те паре могу да купим само два прасета. Не памтим да је некада тако било – јада се пољопривредник из Бадовинаца.

Прасе тежине 10-12 килограма не може да се купи јефтиније од хиљадарке по килограму, док тежа, од 20 – 25 килограма, коштају између 700 и 800 динара по килограму.

– Тов по овим ценама није рентабилан. Ако прасе платиш 16000 и товиш га три месеца, па дебело свињче продаш за 22.000, јасно је да тај посао нема рачуницу – каже фармер Милош Теодоровић.

Ако би и одлучили да ризикују са товом, надајући се порасту откупне цене товљеника, фармери се суочавају са оскудном понудом прескупих прасади са домаћег тржишта јер је уништен сточни фонд.

Један произвођач је на Онлајн пијаци понудио 11 прасади просечне тежине 10 килограма по цени 13.000 динара по комаду и изазвао салву опречних коментара. Међутим, малобројни власници фарми крмача предвиђају да неће доћи до смиривања раста цене прасади и да 1.300 динара за килограм живе ваге прасетине врло брзо може да буде реалност.

Д. Г.

Related Images: